8 Mart 2013 Cuma

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ





         Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Olsun mu peki ! Ya kutlayamayan neredeyse kadınlığını bile hatırlamayan milyonlarca kadın. Sanırım asıl onların hakkı bu günü kutlamak. Bir yudum su için kilometrelerce yol kateden, açlık, sefalet ve yoksullukla boğuşan, sözlü, yazılı ve fiziksel tacize uğrayan, seks işçisi olarak çalıştırılan milyonlarca kadın.
        Herşey 8 Mart 1857 de New York ta dokuma fabrikasında çalışan 40.000 kadının daha iyi çalışma şartları için mücadele etmesiyle başladı. Ancak yetkililer işçilere aldırmadı ve iş polise gitti, polisler işçilere saldırdı onları fabrikaya kilitledi ardından çıkan yangında ise işçiler kaçamadı ve 129 işçi can verdi, cenaze törenine 10.000 kişi katıldı.
        1910 tarihine gelindiğinde ise Danimarkada ki Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konseyinde 8 Mart'ın Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verildi.
         Türkiye de ise 8 Mart Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında ilan edildi ancak aktif olarak 1975 yılında kitlesel olarak kutlanmaya başlandı. 




           Dünyanın her yerindeki milyonlarca kadının farkı birbirine göre keyifli ya da zor hayatlarının oluşu kimi anne, kimi yönetici, kimi evde, kimi işte, kimi öğrenci, kimi de hepsi birden ve daha sayamayacağım kadar çok. Kimi tektaşına sevinirken kimi eşi onun gözüne baktığı için seviniyor ama hepimiz için söylenecek tek bir şey var ki oda kadın olduğumuzu kimse hatırlatmasa bile kendimizin unutmaması.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder