24 Mart 2013 Pazar

GÖZ ALTI MORLUĞU NASIL ÖNLENİR ?

               Yine bir önceki kapatıcı yazımdan esinlendiğim bir yazı ile karşınızdayım. Hafta sonlarını evde geçirenler için  ürün tanıtım ve yorumlarında farklı bir yazı  yazmak istedim. Göz altı morluğu güzeldir.


                                                          Ama sadece bir pandada........

              Çok güzel eğlendiğiniz bir hafta sonu akşamının sabahında, çok çalıştığınız sınav döneminin ardından ya da bütün gün işyerinde bilgisayar ekranına baktıktan sonra eve geldiğinizde artık neredeyse alıştığınız göz altı morluklarına  bir süre sonra  ayna karşısında bakar kalırız ve nasıl gidereceğimize dair çözümler ararız.




              İstatistiksel olarak göz altı morlukları bir çok nedene dayalı ancak çözüm arama yolundaki ilk adımınız probleminizin kronik yani sürekli mi, yoksa dönemsel mi olduğu. Kronik nedenler dışarıdan gelen bir çok etkene bağlı olabildiği gibi  büyük ölçüde iç hastalıklarıyla da bağlantılı olabiliyor. Kronik nedenlerde sonuca ulaşmak ne kadar zorsa dönemsel nedenler de bir o kadar kolay.
             Çoğunlukla kozmetik, dermokozmetik ve alternatif çözümlere başvurmak aklımıza gelen ilk seçenekler ancak kozmetik çözümlerle beraber alınacak bir kaç önlem de  kısa sürede güzel sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Tabii burada pahalı bir kremden, evde yapacağınız kolay bir maskeden mucize bir çözüm beklemek hata olur. Cilt bakımında en önemli kural sabır ve sebat etmektir çözüme giden yol hiçbir zaman kısa süreli değildir ne profesyonel cilt bakım uzmanlarının elinde sihirli bir değnek var ve ne de mucize krem için bir formül.
              Çözüm belirleme yolundaki ilk adımınız bir alerji testi yaptırmak olmalıdır. Alerjik rinit ya da benzeri  rahatsızlıklar hapşırmayla başlar ve yorgunluk, bitkinlik gibi belirtilerle devam eder, vücudumuzun bağışıklık sistemine baskı yapar bu baskı sonucu  soluk alma ile  kılcal damarlara binen yük sıkışma yapar, dolaşım sistemi kanamayı durdurmak için pıhtılaşma yapacaktır bu noktada morarma gerçekleşir. Bilgisiz kozmetik ürün satıcılarının dediği gibi kanın damar dışına akması ve akan kanın oksitlenmesi gibi bir oluşum söz konusu değildir. Bu kararmanın vücudumuzu herhangi biryere vurduğumuzda oluşan morarmadan hiçbir farkı  yoktur.
             Genetik mirasımız sahip olduğumuz göz altı morluklarımızın büyük bir kısmını oluştururken böbrek ve  karaciğer rahatsızlıkları, göz tansiyonu, astigmat, vitamin eksikliği, sinüzit, kansızlık, astım, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, açık renk cilt tonu ve uyuşturucu kullanımı dahili nedenlerde en önemlileri.
             Harici nedenlerin en başında ise uykusuzluk geliyor. Yorgunluk, bilgisayar kullanımı, sigara, alkol tüketimi, baş ve burun bölgesine alınan darbe ve yaralanmalar, yetersiz su tüketimi,  yetersiz beslenme, güneş ışığına maruz kalma, ilerleyen yaş ve hatta gözlük kullanımı da göz altı morluklarını nedenleri olabiliyor.
              Tıbbi problemler için uzman hekim teşhis ve tedavisi doğrultusunda ilerlerken  kendi alabileceğiniz basit önlemlerden bir kaçı ise şöyle;
            1- Mümkünse saat 23:00 da uykuya geçmiş olmalısınız hücre yenilenmesi bu saatte başlar.
            2- Yine mümkünse 7 saatten az uymayın.
            3- Sigara, alkol ve kafein tüketiminizi azaltmaya çalışın.
            4- Uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda iseniz saat başı 5'er dakika gözlerinizi dinlendirin.
            5- Gözlük kullanıyorsanız burun üstüne yaptığı basıncı azaltmak için yine gün boyu çeşitli aralıklarla gözlüğünüzü çıkartın.
            6- Kontakt lens kullanımı göz kurumasına yol açacağından suni göz yaşı kullanın.
            7- Okuma ve bilgisayar ekran mesafenizi iki karış ortalama 30 cm. olacak şekilde ayarlayınız.
            8- Televizyon ekran mesafeniz ekran büyüklüğü x 5 birim olmalıdır. Yani 80 ekran bir televizyon ekranının izlenme mesafesi 80x5= 400 yani 4 metreden az olmamalıdır.
            9- Akşam yatmadan önce bir bardak, sabah kalkınca bir bardak olmak üzere gün içerisinde yeterli miktarda su tüketin.
           10- Aşırı tuzlu gıdalar olan turşu, cips, patlamış mısır gibi yiyecekleri saat 20:00' dan sonra tüketmeyin.
           11- Güneş koruyucu kreminizi sürmeden dışarı çıkmayın, bilinenin aksine koyu renk ciltler lekelenmeye daha müsaittir.
           12- Aşk acısının çok yıpratıcı olduğu bir gerçek ancak geceler boyu ağlamak onu size getirmez aksine aynaya baktıkça morluklarınızı görürsünüz. 

             Yukarıdaki önlemlere ilave olarak kozmetik çözümlerden bazıları ise şöyledir.

            1- Temel kural soğuk tedavi ile kan dolaşımını yavaşlatmak üzerine kurulduğu için  göz kremi seçiyorsanız kırışıklık giderici değil de rahatlatıcı bir ürün seçmelisiniz. Kırışıklık giderici göz kremi gergin bir görünüm yaratacağından morluklarınızı daha fazla belli edecektir.
            2- Soyulmuş patates, elma, kiwi ve salatalık dilimleri ile yorgun gözlerinize kompress yapabilirsiniz. Bu sebze ve meyvelerin tümü su içeriği fazla olan yani nem veren, nişasta içeriği ile renk düzenleyici etkisi olan gıdalardır.   




            3- Ilık çay poşetleri ile ( tercihen papatya) sakinleştirici kompress yapabilirsiniz.
            4- Jel şeklinde soğutularak kullanılan göz maskelerini kullanabilirsiniz. 




           5- Sadece göz altı bölgesine uygulanan eye patch maskelerden kullanabilirsiniz.




           6- Göz altı ürünleri içinde bilyalı olanları tercih edebilirsiniz. Metal bilyeli ürünleri kontrollü bir biçimde fazla bastırmadan uygulayınız, metal bilye soğutucu bir etki ile yine rahatlama sağlayacaktır.




            7- Bunların hiçbirini her türlü uygulayamıyorsanız yatmadan öce buzdolabında 5 dk. beklettiğiniz 2 adet tatlı kaşığını 2 dk. süre ile kapalı gözlerinizde bekletiniz.


  

            Yukarıdaki bir çok maddeyi gerçekleştirmek elbette ki bizim elimizde ancak hiç bir şey yapmadan fiyatı 3 basamaklı sayılardan oluşan bir göz kreminden mucize beklemek yanlış olur, bununla beraber yeni doğum yapmış bir annenin, evinde hastası olan bir kadının ve gerçekten çok zor sıkıntıları olanların göz altı morluklarını düşünecek fırsatları bile olmayacaktır yeter ki hiçbir kadının şiddet sonucu gözleri morarmasın  ama olurda bir gün bir yerden başlamak gerekirse bu kendi yapacağınız başlangıç ve disiplinle olmalıdır.
           Göz altı morlukları ile ilgili yazım  devam edecek  ikinci bölümde göz kremi ve problemli bölgenin makyajla  nasıl kapatılacağına dair bir yazı okuyacaksınız.


           Mutlu pazarlar.......
         


        

1 yorum: